BFM Business је објавио чланак о Рафалима и поставили питање да ли ће Србија уопште добити могућност да их купи. Председник Француске Макрон, између осталог намерава да уцењује Вучића и захтева гаранције о политичким дешавањима у земљи пре него што закључи куповину.

Théodore Laurent са АФП:

“Француска намерава да добије потврде о политичким дешавањима у земљи пре него што закључи продају, која би могла да донесе три милијарде евра.

Хоће ли Србија ускоро имати авионе Рафале? То је уверио српски председник, који је ове недеље посетио Париз. Александар Вучић повећава набавку оружја, било европског, кинеског или руског: за десет година српски војни буџет се утростручио.

„Закључили смо, чини ми се, конкретне договоре око куповине Рафала. Очекујем потписивање уговора у наредна два месеца, у присуству француског председника, што је изузетно важно за нашу земљу“, рекао је он из Париза.

Dassault Aviation тренутно одбија да разговара о могућој продаји авиона Србији. Операција, која би се вртела око десетак авиона, могла би донети три милијарде евра, али Француска намерава да добије потврде о политичким дешавањима у земљи пре него што закључи куповину.

Војна потрошња у порасту

„Све европске земље се наоружавају, а ми то морамо да урадимо“, изјавио је у марту Александар Вучић. „Чак и много више од осталих, да останем нетакнути и да будемо у стању да одвратимо могуће агресоре (…) Никад нисам у потпуности задовољан, али наше војне способности од пре десет година су неупоредиве са данашњим.

Србија издваја 2% свог БДП-а за своју војну потрошњу. Инвестиције су последњих година у сталном порасту. Од 2012. до 2023. војни буџет Србије се утростручио и достигао 1,4 милијарде евра. Више од комбинованих буџета осталих пет балканских земаља.

У периоду од 2014. до 2023. Србија је потрошила 2,67 милијарди евра на куповину наоружања – пре свега за набавку кинеског противваздушног система ФК-3, руских хеликоптера Ми-17 и Ми-35, као и руског ПВО система Панцир.

Близина Русије

Досије Рафала је, међутим, сложенији. Близина шефа српске државе руском колеги Владимиру Путину представља проблем за Париз. Иако је Србија осудила руску агресију у Украјини, није се ускладила са западним санкцијама.

Крајем марта, српски министар спољних послова Ивица Дачић посетио је Москву, што је, према оцени српске дипломатије, прилика да унапреди „традиционално пријатељске везе Србије и Русије”.

Изнад свега, куповине из Русије и Кине нису престале од “инвазије” (специјалне војне операције) на Украјину 2022. Српски председник је у фебруару с поносом представио своје најновије набавке: руске репеленте, систем против беспилотних летелица, као и кинеске беспилотне летелице. Он је такође обећао да ће до краја 2024. године ставити у производњу беспилотних летелица произведених у Србији.

„Република Србија набавља наоружање и војну опрему са истока и запада“, објаснило је у марту Министарство одбране Србије одговарајући на питање АФП-а о набавкама из Русије и Кине, „одабиром оних чије ће карактеристике највише одговарати унапредити способности српских оружаних снага“.

Потенцијална “смешна” продаја

Француска је већ неко време посвећена интензивирању одбрамбене сарадње са Србијом. Билатерални споразум о сарадњи у области одбране постоји од 2011. године и поново је оживео од 2019. Сарадња која није по свачијем укусу.

„Било би смешно да Париз, с једне стране, помиње слање трупа у Украјину, а с друге да прода изузетно софистицирано оружје једном од најближих савезника Русије“, каже Јасмин Мујановић, “истраживач политичких наука”.

Продаја Рафала овом савезнику Москве „била би забрињавајућа јер би омогућила да информације процуре у Кину и Русију“, сматра он.

Око Србије је упрто у “Косово” (окупирану српску јужну покрајину)

Према Белој књизи Одбране Србије, објављеној 2023. године, „највећи безбедносни изазов“ за Београд је са друге стране границе са “Косовом” (окупираном српском јужном покрајином). Француски председник је међу траженим условима навео и потребу ублажавања тензија у односима са “Косовом” (сепаратистима на нашој окупираној територији).

Међутим, ако дође до продаје Рафала, „могли бисте да видите да се француски борбени авиони користе за застрашивање “Косова” (окупиране српске територије), а ти авиони би могли да буду употребљени против суседних земаља“, упозорава Јасмин Мујановић.

Авион, који је ушао у употребу 2004. године и који би требало да лети до 2060-их, представља извозни врх француске одбрамбене индустрије. Седам земаља има Рафале или су закључиле комерцијалне споразуме за њихово стицање: Египат, Катар, Индија, Грчка, Индонезија, Уједињени Арапски Емирати и Хрватска.”

Извор: BFM Business


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *