Габриел ЕскобарГабриел Ескобар

Одлазећи заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Габријел Ескобар изјавио је данас да посета кинеског председника Си Ђинпинга Београду повећава тензије између Србије и западне заједнице.

Упитан о Сијевој посети Београду на 25. годишњицу НАТО бомбардовања кинеске амбасаде, одлазећи изасланик САД Ескобар је на онлајн конференцији за новинаре рекао да је „нездраво“ подизати тензије између Србије и западне заједнице и позвао партнере „да буду пажљиви према кинеској агенди у Европи“.

„САД су рекле да је бомбардовање кинеске амбасаде била грешка. Извинили смо се, верујем да смо исплатили одштету породицама. Мислим да је тренутак одабран за посету несрећан, али намеран“, рекао је Ескобар.

Ескобар, специјални представник САД за Западни Балкан, рекао је и да су помирење, владавина права и добри односи са свим суседима неопходни за интеграцију Србије у трансатлантску заједницу.

“Јасно смо рекли да је Србија добродошла у трансатлантску породицу, али да постоје услови – помирење, владавина права и добри, мирољубиви односи са свим суседима су део тога”, казао је Ескобар.

Поводом односа Србије и Москве, Ескобар је рекао да би било “погрешно тумачити да је Русија узрок проблема на Балкану”.

“Русија користи проблеме на Балкану, али они постоје већ 25 година. Решавањем проблема затварамо простор Русији да врши утицај у региону”, казао је амерички дипломата.

Ескобар се успротивио данашњем ставу Аљбина Куртија да оснивање Заједнице општина са српском већином (ЗСО) на Косову и Метохији и улазак самопроглађеног “Косова” у Савет Европе треба да буду одвојени процеси.

“Та два процеса су веома повезана, јер се Савет Европе бави правима мањина, а “Косово” се обавезало да формира ЗСО. Охрабрујем “Косово” да блиско сарађује са америчким и европским партнерима како би остварило напредак”, казао је Ескобар.

Поводом прошлогодишњег договора Куртија и Александра Вучића у Охриду, о примени Споразума о путу ка нормализацији односа, Ескобар је рекао да су сви договорени елементи били одмах примењиви, али да ниједна од страна није испунила договорено – самопроглашено “Косово” није започело процес формирања ЗСО, а Србија није престала да блокира улазак самопроглашеног “Косова” у међународне организације.

Ескобар је рекао да дијалог Београда и Приштине мора да буде настављен, јер без тог процеса не би било ни механизма за решавање криза и био би стопиран европски пут обе стране.

“Нормализација односа Србије и “Косова” остаје приоритет Стејт департмента”, додао је Ескобар.

Он је казао да овог месеца напушта обе функције јер му је истекао мандат, негиравши медијске наводе да је смењен због примања новца од српске владе. Додао је да је тај податак доспео у јавност након што је информисао тзв. власти у Приштини о одласку са функција.

“Све што је наведено у том чланку је лаж. Нисам смењен, и моја супруга није добила новац ни од једне стране државе. Свуда где сам службовао, она је одржавала директне контакте са грађанима, без накнаде. То се појавило када сам властима на “Косову” проследио информацију (о одласку). То је та врста дезинформација која се користи на Балкану, и зато постоје критике у вези са медијима на “Косову””, рекао је Ескобар.

Навео је да му је двогодишњи мандат истекао пре годину дана, али да је тражио да остане на функцији јер се надао да ће до краја ове године бити више напретка у примени Охридског споразума – да ће Србија испунити оно што се од ње очекује, а самопроглашено “Косово” формирати ЗСО.

Изразио је уверење да ће пут ка ЕУ бити настављен на целом Западном Балкану, наводећи да су се Албанија, Северна Македонија и Црна Гора “посебно ангажовале” у процесу евроинтеграција.

Извор: Бета


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *