Тзв влада самопроглашене тзв. републике Косова* не прихвата да је чланство у Савету Европе условљено формирањем Заједнице општина са српском већином, изјавио је Аљбин Курти у среду на седници тзв. владе, уз жаљење због недостатка подршкеземље савезника.

„После целог овог пута праћеног континуираним напретком за људска права, демократију и владавину права, према оценама СЕ, ових недеља смо се суочили са новом ситуацијом која нема никакве везе са стандардима чланства у организацији. „После услова да се спроведе пресуда уставног суда, чули смо да постоје главни градови који условљавају финализацију процеса слањем документа уставном суду“, рекао је он.

Немачка и Француска су две земље које су од Куртија тражиле да предузме „конкретне кораке” за успостављање Асоцијације пре гласања за чланство Косова у Савету Европе.

Курти је сматрао апсурдним захтев Француске и Немачке да пошаљу на оцену нацрт статута Европске уније за Асоцијацију, као услов за чланство у Савету Европе.

Он је нацрт статута назвао „недокументарним” и „непапирним”.

„Овај документ који је донео Лајчак, заједно са дипломатским саветницима КВИНТЕ, није прихваћен 26. октобра прошле године. “Косово” је понудило да буде део основног пакета споразума и да га потпише како би био правно обавезујући и спроводив, Србија је то одбила. Одбијање није прихватање, то је одбијање.”

„Овај захтев остаје апсурдан, било је три покушаја да се овај захтев уведе као предуслов за чланство, два пута у Одбору за политичка питања, а такође и на седници генералне скупштине, што је три пута одбијено.

Даље, Курти је отворено изразио да не очекује да ће савезници самопроглашеног “Косова” постати препрека.

„Мислили смо да ће препреке долазити од земаља које не признају “Косово”, а никада нисмо мислили да ће демократске земље које јесу и подржавају “Косово” постати препрека.”


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *